Podłogi do przemysłowych magazynów chłodniczych

Podłogi do przemysłowych magazynów chłodniczych

Bazy owocowo-warzywne, zakłady mięsne, cukiernicze, farmaceutyczne – praca tych organizacji nie jest możliwa bez komór chłodniczych, w których przechowywane są półprodukty i produkty gotowe do wysyłki do sklepów. Zgodnie z wewnętrznym mikroklimatem lodówki przemysłowe dzielą się na:

  • komory średniotemperaturowe – umożliwiające przechowywanie łatwo psujących się towarów w temperaturze 0-18 C;
  • zamrażarki – zamrażanie produktów do -45C, w czasie gdy na zewnątrz panuje czterdziestostopniowy upał.

Dlatego posadzki do przemysłowych magazynów chłodniczych to posadzki betonowe.

Podłoga lodówki

Prawidłowo wylana posadzka betonowa komory chłodniczej wytrzymuje naprężenia mechaniczne, wahania temperatury i działanie agresywnych elementów. Jednocześnie wykładzina nie wydziela toksycznych substancji, nie plami, nie zaburza równowagi temperaturowej lodówki. Proces technologiczny montażu podłogi podzielony jest na dwa etapy: przygotowanie podbudowy betonowej oraz ułożenie warstwy wierzchniej.

Przygotowanie podłoża betonowego

  1. Temperatura gruntu pod betonową podstawą jest tylko dodatnia, dlatego między poduszką z piasku a monolitem żelbetowym układane są warstwy hydroizolacji i izolacji, jeśli to nie wystarczy, montuje się kabel grzejny.
  2. Beton o dużej wytrzymałości wylewany jest w kwadraty, pozostawiając na granicy sektorów „szczeliny termiczne”, wypełnione elementami tłumiącymi; grubość warstwy i gęstość zbrojenia obliczane są indywidualnie i zależą od przewidywanego obciążenia.

Wykończenie powłoki

Obiecującą powłoką nawierzchniową, która dobrze sprawdza się w niskich temperaturach, jest powłoka poliuretanowa. Powłoka ta jest nietoksyczna, nie traci swoich właściwości w temperaturze minus 60 C, wytrzymuje dezynfekcję gorącą parą rozgrzaną do +120 C.